Les Trobades d'Escoles en Valencià reuneixen més de 5.000 veïns de la comarca a l'Eliana

 

Prop de 5.000 persones s'han donat cita en la XXXIV Trobada d'Escoles en Valencià del Camp de Túria que ha acollit l'Eliana, entre el 29 d'abril i el 7 de maig. Una trobada organitzada per la Coordinadora pel Valencià Camp de Túria – Escola Valenciana, en col·laboració amb l'Ajuntament i que, sota el lema «Recuperem el verd amb Carme Miquel», ha comptat amb una àmplia participació de centres educatius, professorat, alumnat, famílies i activistes de la comarca.

L'acte central va tindre lloc el dissabte 6 de maig que va iniciar amb una cercavila amb la participació de la Jove Muixeranga de València, la Colla A Contratemps Vilamarxant, la Unió Musical de l'Eliana (UME), l’Associació Folklòrica i imaginària festiva La Llauradora, Terratrèmol Batucada – Músiques del Túria i la Colla de dolçainers del Camp de Túria – Consolat de Mar. Una vegada arribats a la plaça d'Europa, epicentre de l'esdeveniment, va tindre lloc els parlaments de benvinguda i els més de 50 tallers lúdics organitzats per centres educatius i associacions culturals diverses, majoritàriament de l'Eliana.

La jornada va comptar també amb les actuacions de l’Escola Coral de l'Eliana, la Banda Juvenil de la UME, el Cor de l'Eliana i l'agrupació musical Dissonants. El plat fort va arribar de la mà del grup de folk modern i arrel valenciana El Diluvi, que va posar a saltar al públic assistent amb la cançó oficial de les Trobades 2023 «Terra que no oblida». Després dels concerts la nit va tancar amb el sopar de germanor, seguit d'un tradicional Correfocs a càrrec de la Penya El Coet Bufat.

A la trobada va acudir la presidenta d’Escola Valenciana, Alexandra Usó; l'alcalde, Salva Torrent, les edils d'Educació i Promoció Lingüística, Eva Santafé i Marta Andrés; Vicenta Tasa, de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL); el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Ximo López, així com altres representants editorials, sindicals, institucionals i d'entitats socials i culturals de la comarca.

Al llarg de la setmana passada i en el marc de les Trobades s'ha celebrat també en la localitat el tradicional Premi Sambori o la Trobada Musical amb la participació dels centres públics elianers, així com de Llíria, Bétera, Olocau-Gàtova, la Pobla de Vallbona, Vilamarxant i Riba-roja de Túria. A més, la programació ha inclòs la projecció de cinema en valencià en el cicle el Cinefòrum dels clàssics, amb 'Gràcies per la propina', l'obra de Ferran Torrent adaptada al cinema en 1997. Per part seua, la Biblioteca ha acollit durant tota la setmana l'exposició «Carme Miquel: una mestra del País», comissariada per Carmen Agulló, i un taller de mems per a públic juvenil.

Per a tancar aquesta 34a edició, Pep Gimeno «Botifarra» va presentar diumenge el seu nou disc i espectacle «Ja ve l’aire», una recopilació de cançons de treball en clau femenina amb temes de melodies tradicionals i cants de treball.

L'Eliana ha tornat a ser així seu d'aquesta trobada huit anys després, amb l'objectiu de celebrar i cuidar la cultura, la llengua pròpia i l'arrelament al territori. Enguany les Trobades reten homenatge a la mestra, feminista, escriptora i defensora de la llengua, Carme Miquel i volen ser una crida a l'acció per la protecció del planeta, amenaçat per una emergència climàtica amb unes conseqüències que ja patim i que ens urgeixen a actuar.

Torrent ha celebrat l'acolliment d'aquesta quarta edició a l'Eliana i ha volgut destacar la gran faena i compromís d'entitats i col·lectius que han fet possible que es concentren només aquest dissabte més de 3.000 persones en la localitat per a gaudir en família de la gran festa per la nostra llengua.

..

Comentarios


EN TITULARES